Passie Pensioneert Nooit voor Huub Koch

Passie Pensioneert Nooit is een project van Peter de Kuster. Ik kwam het tegen via diverse vrienden en kennissen van mij die geportretteerd werden op de gelijknamige website. De vragen die daar aan iedere deelnemer worden gesteld intrigeerden me. Wat zou ik daar zelf van maken? Vandaar dat ik zo vrij ben geweest ze als uitgangspunt voor deze post te nemen.Wat is mijn grootste passie in mijn werk?
Co-creatie. Laat ik voor het gemak één van mijn opdrachtgevers hierover aan het woord laten: Rien van Leeuwen | Business coach en mede-oprichter van Ruysdael Counseling: Huub Koch heeft het boek Energie door Wisselwerking fantastisch vormgegeven. Het was een hele fijne samenwerking. Ik ben onder de indruk van de veelzijdigheid, creativiteit en de zorgvuldigheid van Huub. Hij geeft gerichte adviezen en laat tegelijkertijd ruimte voor co-creatie. Hij brengt het creatieve proces in beweging en beweegt mensen. Ik beveel Huub van harte aan!

Ik schreef over co-creatie ooit dit artikel: Hoe ontwerpers en opdrachtgevers als wisselwerkers het verschil meemaken door de schutting weg te gooien.Wat is mijn idee van ultiem geluk?
De liefde. Als er geen liefde zit in de dingen die je doet of in de relaties die je koestert dan mis je een ervaring die zin geeft aan je leven. Wat dat betreft ben ik een gelukkig mens. Maar ook het grote verdriet ken ik goed.Wat is mijn grootste angst?
Angst is een signaal. Goed omgaan met angst betekent dat je dat gevoel recht in het gezicht moet aankijken. Ik heb mijn angsten steeds beter leren kennen in de afgelopen zestig jaar. Angst is een vraag die aan je gesteld wordt: hoe ga jij met mij om? De meeste angsten gaan over verlies. In iedere fase van je leven kom je ze dus tegen, want verlies is noodzakelijk om te kunnen groeien. Wat dat betreft zou mijn grootste angst de angst om geen angsten meer te hebben kunnen zijn. Angst is mijn vriend. De dood is mijn vriend. En het leven is mijn allergrootste vriend.Waar houd ik het meest van aan mijn werk?
Schoonheid. Mijn werk is meestal een vorm van toegepaste kunst. Dus het ontwerp van een tekst, een huisstijl, een website, een filmpje of een boek heeft altijd een doel dat buiten het ontwerp ligt. Ik zie alles wat ik doe als een proces waarmee je vorm, inhoud en betekenis kunt opdiepen en vertalen. Het interne doel is een kristalhelder verhaal. De middelen die daar vervolgens de dragers van zijn bestaan uit een combinatie van kunst, functie en technologie. Het zijn doelgericht extern communicerende vaten op zoek naar jouw brein. Dat levert veelal meetbare resultaten op voor een opdrachtgever. Direct bewijs dat schoonheid werkt, maar het begint met luisteren.Wat is mijn minst aantrekkelijke eigenschap?
Voor wie? Voor mezelf of voor anderen? Ik ga in mijn contacten met anderen meestal uit van mededogen en begrip. Dat kan er wel eens toe leiden dat ik voor mezelf en voor anderen niet even duidelijke grenzen stel. Maar er komt altijd een moment dat dit onvermijdelijk is. En dat kan dan wel eens hard overkomen. Toch is ook dat een antwoord op een vraag. Die grens moest gesteld worden. Dat ik daar soms te lang over doe komt doordat ik teveel de nuance zie. Duidelijk zijn is een kunst. Vooral qua timing.Wat is mijn grootste valkuil?
Niet luisteren naar mijn intuitie. Die weet namelijk altijd haarfijn of een opdrachtgever bij mij past of niet. Soms zijn er omstandigheden die je doen twijfelen. In de periode 2011-2013 heb ik 24/7 als mantelzorger mijn vrouw begeleid naar het einde. Zij stond erop dat ik doorging met werken, als afleiding. Zodoende heb ik een opdracht aanvaard waar ik vraagtekens bij had. Daar heb ik uiteindelijk een prijs voor betaald. Gelukkig ben ik er toch nog goed uit gekomen.Wanneer zou ik liegen?
In tijden van oorlog. Dan kan een leugen op het juiste moment het verschil betekenen tussen leven of dood. Wat dat betreft wordt het belang van de leugen onderschat in ons huidige tijdsgewricht. Een bevriende Syrische vluchteling heeft er zijn leven aan te danken. Op zijn vlucht naar Turkije werd hij tientallen malen aangehouden bij checkpoints van IS. Bij de laatste checkpoint werd zijn paspoort ingenomen en mocht hij niet verder. Hij begeleidde tevens zijn zus op weg naar Istanbul en beloofde terug te zullen komen om voor IS te gaan vechten. De officier die hem ondervraagde heeft wel tien keer een rondje in het kampement gelopen en hem toen het voordeel van de twijfel gegeven. Zonder die leugen zat hij nu niet in Nederland.Welke personen in mijn professie, die nu leven, bewonder ik het meeste?
Milton Glaser. Vanwege het integreren van humaniteit in het omgaan met het vak grafisch ontwerpen.  Stefan Sagmeister. Vanwege zijn onstuitbare vernieuwingsdrang.  Michael Johnson. Vanwege zijn vermogen om design voor Corporate Identity te beoefenen op het hoogste niveau. Steven Heller. Vanwege zijn activiteiten als Artistiek Directeur van de New York Times Review of Books, als Chair van de School of Design van New York en als auteur van 100+ boeken over grafisch ontwerp. In 2004 vroeg hij mij mee te werken aan het boek The Education of a Typographer en zodoende bevond ik mij plotseling in het gezelschap van wel heel beroemde ontwerpers.Waar houd ik het minst van aan/in mijn werk?
Acquisitie. Ik ben 10 jaar actief geweest als ondernemer in communicatie- en designzaken. In het begin kreeg ik klanten via mijn netwerk of door naar ondernemers events te gaan. Op zich was dat prima. Na het eerste jaar begon ik met webloggen. Vanaf het tweede jaar kreeg ik 70% van mijn opdrachten via mijn weblog. Potentiele opdrachtgevers konden me volgen en zichzelf er van overtuigen dat ik de juiste man voor hen was. In 90% van de kennismakingsgesprekken leidde dat meteen tot een opdracht. Webloggen is acquisitie zonder moeite. Je laat de klant naar jou komen.Waar en wanneer was ik het meest gelukkig met mijn werk?
Ik ben altijd gelukkig geweest in de dingen die ik deed. Werk is daar geen uitzondering op. Het gaat om jezelf helemaal te geven in het moment. Het allerbeste dat je op dat moment in je hebt. In het doen ligt de vreugde. Het verschil zit hem altijd in het feit dat jij iets kunt wat een ander niet kan. Of je dat nu doet als werknemer of als zelfstandige maakt niets uit. Door jouw talent in te zetten beteken je iets voor anderen en maak je dingen mogelijk die anders minder goed gelukt waren, of helemaal niet. Het verschil maken doorbreekt vaak stagnatie. Dat is dus altijd win/win.Wat zegt de uitspraak Passie Pensioneert Nooit mij?
Passie bestaat voor mij uit geestkracht. Dus als de geest er uit is dan dooft het licht. Maar ook al verandert de vorm, het licht neem je altijd met je mee. Dat ben je.Wat zou ik aan mezelf willen veranderen?
Iets willen veranderen komt vaak voort uit de gedachte dat je iets (in jezelf) zou moeten verbeteren. Maar zo werken de dingen niet in het leven. Wie je bent is een uitgangspunt. Iets willen veranderen of verbeteren aan jezelf gaat uit van een negatieve gedachte over jezelf. In feite zijn mensen perfect zoals ze zijn. In ‘The Education of A Typographer’ zei ik er dit over: We all have strengths and weaknesses. If you cannot improve the latter take up the first. Some people are specialists, while other are generalists. If you can join these forces nothing will stop you! If you can’t, nothing can stop you either! Just be who you are until the end.Wat is mijn grootste professionele prestatie tot nu toe?
Ik heb zoveel gepresteerd in mijn leven dat het gekkenwerk is om daar één moment als grootste uit te destilleren. Het gaat dus om de gemene deler: je bent zo goed als je laatste wapenfeit. Ik zou zeggen: Check het Archief van Zichtbare Zaken. 1440+ Postings over communicatie.Waar zou ik het liefst willen leven en werken?
Ik kan overal werken en leven. Waar ook ter wereld. Dat heb ik al bewezen. Maar Nederland blijft een landje dat heel veel vrijheid in zich draagt. Dat kan je van de rest van de wereld niet altijd zeggen.Wat is mijn meest waardevolle bezitting?
Bezit? Ik heb teveel vergankelijkheid meegemaakt om nog te kunnen denken in termen van bezit. Alles wat je in het leven hebt is je gegeven. En aan de uitgang moet je dat allemaal weer inleveren. Het is voor mij dus meer de vraag waar je energie van krijgt of inspiratie. Ik ben een boekenman, maar uiteindelijk is het opdoen van ervaringen het meest van waarde.Wat is mijn meest markante karakteristiek?
Moet ik dat zeggen? Een klant of collega kan dat beter verwoorden. Kijk maar eens op deze pagina. Max Dereta, Independent Photographer (National Geographic) zei het zo: Huub Koch is een bijzonder mens met wie je over elk onderwerp kunt praten en die je boven verwachting inspireert.Wat is de plek waar ik de beste ideeën krijg buitenshuis, in mijn stad?
Dat varieert. Ooit schreef ik er op mijn eerste website (Creating Good Vibrations) het volgende over: Places can be somewhere in a city. In fact they can be cities, countries and continents. A place is a climate which can act as a fertiliser. A place does not have to be situated in the real world. It could be a book, or a website or a piece of music too. A place attracts people who share the same vibration. It connects us to a frequency of thought and feelings which can be fruitfull to our needs and help to make developments take shape.Wat is mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad?
Ik eet zelden meer buitenshuis. In mijn stad (Rotterdam) heb ik heel veel restaurants van binnen gezien. Van drie sterren Michelin restaurants tot piepkleine Chinese eethuisjes. Honderden. Er is geen landskeuken die ik niet heb geproefd. Uit eten gaan ervaar ik niet meer als belangrijk. Uiteindelijk gaat het toch om een goed gesprek. Als je alleen eet kun je natuurlijk ook afhalen of laten bezorgen. Echter, ik hou zelf van koken. Koken voor vrienden is voor mij een ultiem genoegen. Het is een mooie manier om iets persoonlijks te delen. Andersom werkt dit ook. Mijn favoriete plek om te eten en te drinken buitenshuis, in mijn stad, is dus bij vrienden en vriendinnen.Welke boeken hebben mijn leven beïnvloed en hoe?
Toen ik in 1973 Liefde van Simon Vinkenoog las op de middelbare school inspireerde mij dat om hem op te zoeken. Zodoende werd ik gestimuleerd om zelf ook te gaan schrijven. In 1975 publiceerde ik een bundel met gedichten en werd daarna door journalisten gevraagd om mee te werken aan een lokaal tijdschrift. Via Vinkenoog en Daan van Golden ontmoette ik later weer C.B. Vaandrager. Willem de Ridder schreef het Handboek Spiegelogie. Daardoor heb ik een tijdlang in een fanclubje gezeten in Rotterdam en beheerde de website, die zo in de smaak viel bij Willem dat hij me wilde ontmoeten en inzetten voor diverse projecten. Op een dag ontving ik een mailtje van Steve Heller van de NewYorkTimes (zie boven) met een vraag over de Fluxus-tijd van Willem. Ik realiseerde me wie hij was en vroeg hem ook of hij een reactie wilde geven op mijn Engelstalige website. Binnen een half uur schreef hij: Very, very, ambitious, but its done with integrity… waarop hij vroeg of ik aan zijn boek over typografie wilde meewerken.


huiskamer2


Wie zijn mijn favoriete schrijvers?
Vooral de tijdlozen. Van Lao Tze tot Henry Miller. Maar voor Ernest van der Kwast of Julie O’Yang mag je me ook wakker maken. Kom maar eens kijken in mijn bibliotheek.You Only Die Once.
Welke muziek wil ik beluisteren op mijn laatste dag?
Time will tell. De dag voordat mijn vrouw zou sterven luisterde ze de hele avond naar hetzelfde nummer op de repeat. Haar leven had in het teken van muziek gestaan en dus had ze in principe genoeg keuzes. Ze koos op dat moment voor een actuele melodie die haar rust gaf. Dus … daar kun je van tevoren niets over zeggen.Wie is mijn held of heldin in fictie?
De bemanning van de U-96 in de film Das Boot. Eén van de beste oorlogsfilms ever. De waanzin van de oorlog heel treffend in beeld gebracht. Want er zijn nooit winnaars. De film gaat ook over heldenmoed en de kracht van samenwerken. De enige manier om het te redden in het leven onder extreme omstandigheden is dat je kunt bouwen op goede mensen. Wat dat betreft had de kapitein van de U-96 een vooruitziende blik…
Ik ben zelf ooit secretaris geweest van de 1e Luitenant ter Zee, hoofd van de dienst werktuigbouw van de Koninklijke Marine (afdeling nieuwbouw onderzeeboten), Mr. B.J. IJzing. En was verantwoordelijk voor het uitwerken van de handgeschreven versie van het Scheepswerktuigkundig bestekboek van de Walrus 3 Onderzeeboot. Vandaar dat deze film me heel erg aansprak. Ik wist hoe het voelde om in een dergelijke kleine ruimte te moeten leven en overleven. IJzing wist wat hij in huis haalde. Mijn werk leverde een getuigschrift op met de kwalifikatie ‘heeft zich op uitzonderlijke wijze onderscheiden’. Dit vanwege de oplevering van het typoscript binnen 1/6 deel van de tijd die hiervoor was begroot. Ik kreeg drie maanden salaris mee voor 14 dagen werk. Ik was zijn held.Wie zijn mijn helden en heldinnen in real life?
Mijn vrouw Lide die heel blijmoedig de dood tegemoet ging in 2013, toen zij wist dat ze een ongeneeslijke ziekte had. Ze heeft gekozen voor kwaliteit van leven en nam geen chemotherapie of bestralingen, maar koos voor acupunctuur, homeopathie en pijn verlichtende medicatie.Welke film zou ik jou aanbevelen ooit in jouw leven te zien?
Stalker van Andrej Tarkovsky.Wat zegt de uitspraak De Financiële Vrijheid om te Creëren mij?
Wat ik voor mensen doe is vaak onbetaalbaar. In die zin dat het een opdrachtgever minstens driemaal een ROI oplevert. Toch zegt De Financiële Vrijheid om te Creëren mij minder dan je zou denken. Creëren is namelijk niet afhankelijk van Financiële Vrijheid. Het is een levenshouding. Ook al heb je geen cent te makken dan nog is creatie een talent dat je nooit afgenomen kan worden. In de tijd dat ik op de Academie studeerde had ik moeite om rond te komen. Tijd is belangrijker dan geld vertrouwde vriend en kunstenaar Daan van Golden me toe in een vaderlijk gesprek. Weet je, mensen maken van geld vaak een probleem, maar tijd beschikbaar hebben om te kunnen doen wat je wilt is echte rijkdom. Als je wel geld hebt, maar geen tijd, dan is dat pas werkelijk armoede.


huiskamer-met-huub


Welke rol speelt kunst in mijn leven en werk?
In het gezin waar ik geboren ben stonden ambacht en vormgeving centraal. Mijn vader kwam uit de reclame en mijn moeder uit de mode. Ik was enig kind. Mijn ouders begrepen heel goed dat uitmuntend zijn in je vakgebied zorgt voor succes en klantenbinding. Creatieve vaardigheden werden gestimuleerd. Jezelf bezig houden ook. Ik ben een aantal jaar actief geweest als kunstenaar, maar heb op het moment dat ik succes kreeg gekozen voor toegepaste kunst. Als kunstenaar moet je het vermogen hebben een opdracht te stellen aan jezelf. Als ontwerper reageer je op een vraag. Dat werkte tot nu toe zakelijk beter bij mij. Maar zeg nooit nooit. De kunst blijft een inspiratiebron. Voor mij kreeg dat sinds 2005 vorm in twee langlopende projecten: De Roltrap / Musings of That Escalator Vlognik en The Weekly Vlog. Inmiddels 123 videoblogs. In 2015 werd ik gevraagd door literair tijdschrift Extaze om een essay te schrijven van 4000 woorden voor hun themanummer over echt en onecht: Het licht in de kamer. Collages en assemblages maken, decors, muurschilderingen en fotografie. Ik heb het allemaal gedaan.Wie is mijn grootste fan/sponsor/partner in crime?
De mensen die het dichtste bij me staan. Die weten namelijk wat ze in huis hebben. Toen ik stopte met Zichtbare Zaken, mijn bedrijf, en later met het gelijknamige weblog, kreeg ik veel reacties waaruit bleek hoe inspirerend dat voor mijn fans, lezers, klanten en volgers was geweest. Daar doe je het voor.Met wie zou ik graag willen werken
? Met iedereen die mij inspireert om het beste uit mezelf te halen.


boekomslagen


Naar welk project, in de nabije toekomst, kijk ik uit?
Alles wat mij inspireert om het beste uit mezelf te halen. Momenteel zijn dat de boeken die ik aan het schrijven ben.Welk rolmodel zou ik graag willen ontmoeten en spreken?
Ik heb in mijn leven diverse rolmodellen opgezocht en in real-life ontmoet. Blijkbaar zijn bekende mensen meer benaderbaar dan je zou denken. Ik heb momenteel geen wensen. Een bekend voorbeeld uit mijn biografie is Shocking Blue. Ik was 13.Ga ik pensioneren van dit werk en leven waar ik van houd?
Ik ben gestopt met een aantal activiteiten als webloggen, vloggen en met mijn bedrijf. Maar je talent en je licht neem je altijd mee. Dus wat de nieuwe vorm ook mag worden, het zal iets zijn wat mij toegeworpen zal worden. In dit geval niet van buiten af, maar van binnen uit.Waar kun jij mij en mijn werk zien of ontmoeten in 2017?
https://zichtbarezaken.wordpress.com | https://huubkochnl.wordpress.com | https://deroltrap.wordpress.com | https://theweeklyvlog.wordpress.com | https://delichtendekamer.wordpress.com | Ik woon in Rotterdam.Wie zie ik graag uitgenodigd om hun Passie Pensioneert Nooit verhaal te vertellen?
Lisa van Noorden.Hoe kun jij contact met mij opnemen?
huubkoch@gmail.com


42 gedachten over “Passie Pensioneert Nooit voor Huub Koch

Voeg uw reactie toe

  1. Vragen als gereedschap om jezelf te laten zien. Goed om je weer te ontmoeten op deze manier. Wanneer wij elkaar zien, kom ik niet met een vragenlijst, maar praten wij meer volgens een “wat houd mij/ons nu bezig” . Dus het is goed om over jou te lezen volgens een mij niet-eigen associatie patroon. Ik ben nu herstellende van een kleine doch ingrijpende operatie aan mijn hand. Zodra ik weer kan autorijden spreken we weer eens af. Warm regards!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: